FOR THE REST OF MY LIFE

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, March 28, 2010

UNTUKMU PALESTINE



Saat langit berwarna merah saga
Dan kerikil perkasa berlarian
Meluncur laksana puluhan peluru
Terbang bersama teriakan takbir

Semua menjadi saksi
Atas langkah keberanianmu
Kita juga menjadi saksi
Atas keteguhanmu

Ketika yahudi-yahudi membantaimu
Merah berkesimbah di tanah airmu
Mewangi harum genangan darahmu
Membebaskan bumi jihad Palestina

Perjuangan telah kau bayar dengan jiwa
Syahid dalam clnta-Nya

Alhamdulilah..diri ini diberi kesempatan utk ke Konsert Untukmu Palestine tempoh hari ( tq yeopmi hantar kitorang dan tak dilupakan juga pada Kak Ci( isteri abg muadz) yg belanja tiket kitorg..=) )

Sebenarnya kami jadi volunteer utk promote album abang muadz..malam tu..ada shoutul harakah,kumpulan Daie n Muadz datang buat persembahan..kat dewan serbaguna kat masjid wilayah..memang semangat habis la org2 yg pergi sana..x percaya tgk sendiri video yg saya upload 2..=)

Cakap pasal Palestine ni..ingat lagikah kita pada mereka?? Dulu masa kena serang dengan Israel..memang semangat habis..kat masjid2 buat qunut nazilah, boikot itu boikot ini… walaupun sekarang ceritanya tidak sehangat dulu..harap2 saudara2 kita masih di dalam doa kita..amiiin..

Teringat kata-kata seorang sahabat selepas tengok konsert tu, “Rasa2 kalau yahudi dtg serang kita sekarang,time kita dok serononk2 dan terlompat2 semangat menyanyi lagu2 ni..rasa2 kita mampu x nak hadapi yahudi tu??”

Terkedu dan berfikir seketika………………

Teringat kembali pada kata2 seorang ibu yg anak2 nya telah syahid angkara yahudi..”Aku sedih kerana tiada lagi anak2 yang ingin aku hantar utk berjihad” subhanallah tinggi semangat jihad mereka…kita sendiri bagaimana??

video

ni video abg muadz buat persembahan,maksud hadis yg dia nyanyi ada saya sertakan bawah ni=) silalah beli album yg ori..haha=p

“Akan sentiasa ada wujud sekumpulan dari umatku yang terus menegakkan kebenaran dan tegas mendepani musuh. Tidak memudaratkan perjuangan mereka walau dipinggirkan dan dirintangi kesusahan kecuali ujian (Ilahi) sehinggalah datang ketentuan Allah. Mereka akan tetap sedemikian.”
Sahabat bertanya “Di mana mereka itu?”
Baginda menjawab “Mereka berada di Baitul Maqdis dan di kawasan sekitarnya”

p/s:cik lina sila study..kamu ada test..ingat sket.

Friday, March 26, 2010

TITIK PERMULAAN ITU =)

Salam semua..sebenarnya tidak tahu ingin dimulakan dari mana...saya tidak pandai menulis..tidak petah dalam berkata2..tapi hati ini sering meronta2..utk berkongsi ilmu yg tidak seberapa ni dengan sesiapa yg sudi mendengar..

Kerana sabda Rasulullah: "sampaikan dariku walau satu ayat"

saya mendapat kekuatan untuk menulis blog setelah ke kelas friendly comparative religion (FCR) di Setiawangsa...sebab brader shah kirit minta "pengeras" utk kelas dia.."pengerasnya",harus sampaikan ilmu yang dipelajari pada semua..tidak kira dengan cara apa sekali pun, melalui blog, facebook dan sebagainya...

kelas ni tiap2 hari rabu mlm..ada 3 fasa..sekarang saya dan kawan2 masih dalam fasa pertama..sebenarnya dalam kelas ni, kami belajar mengenai agama2 orang lain..cthnya agama kristian, buddha, hindu dan sebagainya...setakat ni,hanya menyentuh tentang basic saja...brader shah juga ada menyentuh mengenai persoalan2 yg sering diajukan oleh non-muslim kepada kita,dan bagaimana kita harus menjawab persoalan itu dengan hikmah dan bijaksana...dan banyak lagi persoalan yg bakal dirungkai dalam kelas ini..

ok saya ada menyebut tentang brader shah kirit..siapa beliau sebenarnya??beliau lah tok guru kami=) beliau dulunya seorang HINDU..dan sekarang seorang MUSLIM=) mungkin ramai yg telah mengenalinya,kerana beliau sering juga muncul di universiti tertentu utk ceramah2 perbandingan agama..

pada pemerhatian saya,kelas2 perbandingan agama ni mula mendapat tempat di kalangan masyarakat am nya dan mahasiswa khususnya..byk juga program sebegini telah diadakan.

kelas ini sgt santai..dihadiri oleh pakcik2 yg dah veteran,sampailah ke remaja yg masih bersekolah...biliknya ada aircond,macam bilik tutorial..diadakan di IIS,SABA ISLAMIC MEDIA,SETIAWANGSA...

ok ini saja yg dapat dikongsi setakat ini..nantikan post2 akan dtg..=)

Salam mesra desa..

Salam mesra desa buat semua pengunjung blog ini..blog ini masih lagi meniti usia muda, bertatih dan merangkak sebelum cuba berjalan tegap..jadi teruskan setia dengan blog ini untuk saya kongsikan setitik ilmu dari selautan ilmu yang dipinjamkan dari pencipta cakerawala untuk tatapan & renungan bersama =)